NAZİLLİLİ YAZARDAN DEREAĞZI ANILARI 

Nazilli'nin Dereağzı Mahallesi hakkında ilgi çekici bir kitap yayınlandı. Kitap, Nazillili yazar ve şair Mesut Özünlü tarafından kaleme alındı. Yazar, 'Bir Köy Yaşamından Masalsı Anılar, Hayatımın İlk On Yılı 1964-1974' başlıklı kitabında, doğumundan on yaşına kadar devam eden Dereağzı Mahallesi'ndeki köy hayatından, çocukluk anılarından, yaşadığı acı ve tatlı olaylardan, dahası bir çocuk gözüyle tanıklık ettiği yarım yüzyıl öncesinin masalsı zamanlarından söz ediyor. 

NAZİLLİLİ YAZARDAN DEREAĞZI ANILARI 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz hafta Ankara’da yayınlanan, Yade Yayınları tarafından basılıp piyasaya çıkarılan kitap 172 sayfa tutarında olup, iki bölümden ve elli başlıktan meydana geliyor. Birinci Bölüm “İlk Hayat Algıları ve Sonrası” üst başlığını taşıyor. Bu bölümde “Hayal Meyal Zamanlar, Kopuk Kopuk Film Kareleri, Bütün Dünya Ev ve Köy, Örencik Yolunun Yapılışı, Köydeki İlk Düğünler, İlk Vefat Edenler, Yol Su Elektrik Nerede…, Cennet Kuşunun Ölümü, Fadime Ninenin Şifalı Eli, Abdul Hocanın Köprü Mevlidi …“ şeklinde yirmi beş adet başlık yer alıyor. 

“Hayat Dikenli Bir Gül Gibi” üst başlıklı İkinci Bölümde ise “Nazilli’nin Perşembe Pazarları, İğneci Mustafa Amcanın Evi, Taş Teknesi Çok Eğlenceliydi, Mehmet Sofuoğlu Hoca, Bir Âlemdi Kocapalamut, Zor Geçen Bir Gün, Yağcı Bacının Bakla Falı, Önemli Olaylardan Bir Kesit, İzi Kalan Hayal Kırıklığı, Köyün Farklı Simaları …” şeklinde başlıklar bulunuyor. 

Kendisi ve kitabıyla ilgili bilgi veren Mesut Özünlü, “Bendeniz 1964 yılında dünyaya gelen, hayatının ilk on yılını köyünde geçiren biriyim. O yıllarda köyden şehre gelerek nüfus kaydı yaptırmak bir hayli zormuş. Bu nedenle babam beni nüfusa, doğumumdan yaklaşık bir yıl sonra kaydettirmiş. Dolayısıyla yaşım bir yıl gizlenerek, doğum tarihim kimliğime 1965 olarak geçmiş. Sonuç itibariyle bu kitabı kaleme alırken, gerçek doğum tarihim olan 1964 yılını hayatımın başlangıcı olarak aldım. Ve 1964 ile 1974 yılları arasındaki yaşam öykümü, hatırlayabildiğim kadarıyla yazmaya ve kayda geçirmeye çalıştım. Başka bir deyişle, bu iki tarih arasında kalan hayatımın ilk on yılını acısıyla tatlısıyla bir kitapta toplamaya gayret ettim. Ancak çocukluk dönemimin sadece dört yaşından sonrasını yavaş yavaş algılamaya başlamış olmam dolayısıyla, yaklaşık altı yılını kitap hâline dönüştürmeyi başarabildim.” dedi.

Kitabında köydeki günlük yaşamı, acı ve tatlı olayları,düğün ve bayramlar gibi birçok konuyu ele aldığını söyleyen Özünlü, “Bu çalışmayı yaparken, çocukluğumun köy yaşamını, daha çok gönlümde ve belleğimde iz bırakan olay ya da olgulardan yola çıkarak anlatmanın çabası içerisinde oldum. Ve mümkün olduğunca bana ilginç gelen yaşantı veya anıların üzerinde durmaya; yalın, canlı ve sürükleyici bir dil kullanmaya çalıştım. Bütün bunların yanında, insanların negatif yönlerine, özel alanlarına girmemeye özen gösterdim. Dahası köydeki günlük yaşamı, acı ve tatlı olayları, ilginç özelliklere sahip insanları, düğünleri ve bayramları, oynadığımız oyunları, ilkokul günlerimizi, camiye gidiş gelişlerimizi, mutlu ve hüzünlü olduğumuz zamanları, yaşadığımız zorlukları ve mahrumiyetleri yazdım. Başka bir deyişle bütün bu olay veya olgular, on yaşına kadar köyde yaşamış bir çocuğun iç dünyasında ne gibi izlenimler bırakır veya nasıl bir hayat algısı meydana getirir, bunlar üzerinde yoğunlaştım. Bir de konu başlıklarını oluştururken; öncelikle kendi yaşadıklarımı, duyduklarımı, gördüklerimi ve hissettiklerimi esas aldım. Bunun yanında babam, annem ve abimden dinlediğim anılar ve anlatılar başta olmak üzere, zaman zaman dost ve arkadaşlarımın bana aktarmış olduğu bilgilerden mümkün olduğunca yararlandım. Ayrıca verilerin doğru ve tutarlı olması için elimden gelen çabayı gösterdim. Kısacası halkımıza ve insanlığa yararlı olmasını ummaktan başka hiçbir amaç taşımayan; dokunaklı, doğru, duru ve içtenlikli bir yapıt ortaya koymaya çalıştım.” İfadelerini kullandı.

MESUT ÖZÜNLÜ KİMDİR? 

Mesut Özünlü, 1985 yılında üniversite okumak için gittiği Ankara’da yaşıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda, Diyanet Televizyonu Yayın Denetleme Komisyonu Üyesi olarak çalışıyor. Uzun yıllar Dini Yayınlar Genel Müdürlüğünce hazırlanıp yayınlanan Diyanet Aylık, Avrupa, Avrasya ve Çocuk Dergileri ile Diyanet Aile Dergisi’nde tashih ve redaksiyon işlerinden sorumlu memur olarak görev yapan Mesut Özünlü’nün beşi kendisine ait, dördü komisyon dokuz kitabı yayınlanmış durumda. Ayrıca İLESAM, YO-YAV, Kurgan, Gençlik ve Çınar gibi basılı dergiler ile; Antoloji, Edebistan, Dünyabizim, Bindallıedebiyat, Yinedergi, Edebiyatdefteri ve Dibace gibi birçok elektronik kültür ve edebiyat portalında 200'ün üze-rinde şiir, anı, makale, deneme ve araştırma yazıları yayınlanmıştır. Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), Tür-kiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) üyesidir.

Bakmadan Geçme