Nazillili Yazar Özünlü'den Mısır kitabı
Nazillili yazar ve şair Mesut Özünlü, yeni kitabı 'Nil'in Dili, Kahire 1992, Mısır Anıları' kitabı ile ilgi çekici bir esere imza attı.
Yazar Mesut Özünlü yeni kitabında, 1992 yılında burslu olarak gittiği Mısır’ın o yıllara ait günlük yaşamından değişik kesitlerin yanı sıra, birbirinden ilginç olay ve olgulardan, Mısır ve Türkiye toplumları arasında var olan tarihî ve kültürel yakınlıklardan söz ediyor. Yaklaşık on ay önce Nazilli’nin Dereağzı Mahallesi hakkında “Bir Köy Yaşamından Masalsı Anılar, Hayatımın İlk On Yılı 1964-1974” başlıklı bir kitap yayınlayan Mesut Özünlü yeni kitabıyla ilgili açıklamada bulundu.
“ENGİN BİR DERİNLİK ÇÖKTÜ”
Kitabıyla ilgili bilgiler veren Özünlü “Gençlik yılları, hızla dağılmakta olan bir İmparatorluğun çöküş zamanına denk gelmiş ve ömrünün yirmi sekiz bayramını (14 yılını) Galiçya’dan Filistin’e kadar uzanan harp meydanlarında geçirmiş, Aydın ilinin Nazilli kazasına bağlı Dereağzı köyünden Koca Ahmet oğlu Mustafa’nın torunu olarak dünyaya geldim. Mısır adını, daha, erken dönem çocukluğumun ilk yıllarında duydum. Kanal Harekâtı sırasında İngilizlere esir düşen ve üç yılını Kahire’deki esaret kamplarında geçiren dedeme ait Mısır’la ilgili birçok anıyı babamdan dinleyerek büyüdüm. Hatta “Mısır” kelimesinin aynı zamanda “darı” anlamına gelen bir tahıl türü olduğunu daha sonra öğrendiğimi söyleyebilirim. Bu nedenle ne zaman bu sözcüğü işitsem, basit bir tahıl türünden öte, içime engin bir derinliğin çöktüğünü ve uçsuz bucaksız bir ruhaniyetin âdeta bütün benliğimi sarmaladığını hissederim” dedi.
"ROMANTİK BİER USLÜPLA YENİLEDİM"
Kitabında; Mısır’daki günlük yaşamı, daha çok edebî ve sosyolojik bir bakış açısıyla ele alıp değerlendirdiğini ifade eden Nazillili yazar Özünlü “Niçin Mısır’a gitmiştim? Mısır bana ne vermişti? Ne aramış ne bulmuş, neler elde etmiştim Mısır’da? Mısır’a gitmek, her şeyden önce bir ilkler zinciriydi benim için. İlk defa uçağa binmek, ilk defa yeryüzünü bu kadar yüksekten ve geniş boyutlardan görmek… İlk defa yurt dışına çıkmak, ilk defa kendi ülkemle bir başka ülkeyi kıyaslama imkânı elde etmek… Kısacası Mısır, sanki ikinci miladım olmuştu benim. Çünkü Mısır’da ben kendimi ve geçmişimi bulmuştum. Dahası ilim ve irfan bulmuş, medeniyet bulmuştum. Millî kimliğimizi; dedemin izini, milletimin ikizini bulmuştum. Hani arayan bulurmuş derler ya, aradım ve buldum. Üniversitelerine gittim, sınıflarında bulundum, okullarında okudum, kütüphanelerinde araştırdım, şehirlerinde gezdim, caddelerinde yürüdüm, köprülerinden geçtim, çeşmelerinden su içtim, çarşılarında dolaştım, çöllerinden aştım, tatlı sözlü ve yanık yüzlü insanlarıyla konuştum. Velhasıl gittim geldim, okudum yazdım, aradım taradım, buldum gördüm, gezdim tozdum, yedim içtim; fakat doymadım, doyamadım. İşte bu kitabı bunun için yazdım. Bu ilginç ülkede bulunduğum sırada kafama ve zihin ajandama kısa kısa not ettiğim anı ve düşüncelerimi, romantik bir üslupla yeniden harmanlayıp siz sevgili okuyucularıma sunmaya çalıştım. Böyle yapmakla hem Mısır’a hayalen de olsa bir kez daha gitmek, hem oraları size biraz daha yakın hâle getirmek istedim.” ifadelerini kullandı.
MESUT ÖZÜNLÜ KİMDİR?
1965 yılında Aydın’ın Nazilli ilçesinde doğan Mesut Özünlü, 1985 yılında üniversite okumak için gittiği Ankara’da yaşıyor. Özünlü, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Diyanet Televizyonu Yayın Denetleme Komisyonu Üyesi olarak çalışıyor. Uzun yıllar Dini Yayınlar Genel Müdürlüğünce hazırlanıp yayınlanan Diyanet Aylık, Avrupa, Avrasya ve Çocuk Dergileri ile Diyanet Aile Dergisi’nde tashih ve redaksiyon işlerinden sorumlu memur olarak görev yapan Mesut Özünlü’nün altısı kendisine ait, dördü komisyon on kitabı yayınlanmış durumda. Ayrıca İLESAM, YOYAV, Kurgan, Gençlik ve Çınar gibi basılı dergilerin yanı sıra; Antoloji, Edebistan, Dünyabizim, Bindallıedebiyat, Yinedergi, Edebiyatdefteri ve Dibace gibi birçok elektronik kültür ve edebiyat portalında 300'ün üzerinde şiir, anı, makale, deneme ve araştırma yazıları yayınlanmıştır. İletişim Başkanlığı Basın Kartı sahibi olan Mesut Özünlü, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) üyesidir.