• Haberler
  • Sağlık
  • Eczacılar, her geçen gün açılan eczacılık fakültelerinden ve istihdam sorunundan dert yandı

Eczacılar, her geçen gün açılan eczacılık fakültelerinden ve istihdam sorunundan dert yandı

Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, Türkiye'de her geçen artan eczacılık fakültelerinin hem mesleki hem de istihdam anlamında ciddi sıkıntılara neden olduğunu belirterek artık yeni bir eczacılık fakültesi açılmaması gerektiğini söyledi.

Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, Türkiye’de her geçen artan eczacılık fakültelerinin hem mesleki hem de istihdam anlamında ciddi sıkıntılara neden olduğunu belirterek artık yeni bir eczacılık fakültesi açılmaması gerektiğini söyledi.

Bugün Eczacılık Fakültesi sayısının 62’yi bulduğunu ve bunlardan sadece 14’ü tam akredite eğitim verebilecek kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, “Mevcut fakültelerin 4 bin 500 öğrenci kontenjanı bulunduğu göz önüne alındığında hem mesleki hem de istihdam anlamında tehlike çanları çalıyor. Bizler, hastalarımızın en yakın sağlık danışmanı olan, pandemiden depreme bütün olağanüstü koşullarda halkımızın yanında duran ve halk sağlığını her şeyden üstün tutan bir meslek grubunun temsilcileriyiz. Bugün Türk Eczacıları Birliği ve ülkemizdeki bütün Bölge Eczacı Odalarımız ile birlikte mesleğimizin en önemli sorunlarından birini, bir kez daha dile getirmek için toplandık. Defalarca söyledik, tepkimizi dile getirdik ama sesimizi bir türlü duyuramadık, bu nedenle Yükseköğretim Kurulu’nun önünden yetkililere seslendik. Mesleki sürdürülebilirliğimizin sağlanması, nitelikli eczacılık hizmetlerinin devamı ve genç meslektaşlarımızın yaşadığı istihdam sorununun önüne geçilmesi için yeni bir eczacılık fakültesi daha açılmasını istemiyoruz. Yeni bir eczacılık fakültesi açılması işsiz eczacılar ordusunun büyümesine neden olur” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın 2016 yılında yayınladığı Sağlık İşgücü Raporu’nda 2023 yılında, yüzde 30 eczacı istihdamı fazlası olacağının belirtildiğini, 2016’da 29 olan eczacılık fakültesi sayısının bugün 62’ye çıktığını belirten Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, “Durum çok daha ciddi boyutlara ulaştı. Biz her yeni eczacılık fakültesinin açılışında isyanımızı dile getirdik ama dinleyen olmadı. Mesleki iş gücümüzün ‘daha sağlıklı bir toplum’ hedefi, hiç şüphesiz ki eczacılık eğitiminin doğru temeller üzerine inşa edilmesini gerekli kılar. Altını çizmek isteriz ki; sağlık gibi stratejik önem taşıyan alanlarda eğitim ticari kaygılardan arındırılarak planlanmalıdır. Bu hedefle nitelikli sağlık çalışanlarının yetiştirilebilmesi için yeni fakültelere değil mevcut fakültelerde akademik kadroların ve gerekli alt yapının güçlendirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır” diyerek eczacılık fakültelerine giriş sıralamasının 50 bin olmasını, mevcut fakültelerin kontenjanları azaltılıp, akredite olmayan fakültelere öğrenci alınmamasını istedi.

Eczacılar, her geçen gün açılan eczacılık fakültelerinden ve istihdam sorunundan dert yandı
Eczacılar, her geçen gün açılan eczacılık fakültelerinden ve istihdam sorunundan dert yandı
İHA

Bakmadan Geçme