• Haberler
  • Siyaset
  • CHP'li Bülbül'ün kanun teklifi 'danışman hakları' meclis gündeminde

CHP'li Bülbül'ün kanun teklifi 'danışman hakları' meclis gündeminde

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül'ün, Meclis'te çalışan danışmanların işsizlik sigortasına tabi olması gerektiği yönünde verdiği kanun teklifi, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. 

  CHP’li Bülbül’ün 2019 yılında Meclis’te çalışan danışmanlarla ilgili verdiği kanun teklifi dün Genel Kurul’a indi. Bülbül konuyla ilgili yaptığı konuşmasında, “Danışmanlar 657 sayılı Kanun'un çerçevesinde memur ve sözleşmeli olarak kabul görmüyor ama hukuki durumları 4857 sayılı Yasa'ya da uymuyor. Bu nedenle işçilerin yararlandığı iş güvencesi ve diğer haklardan da ne yazık ki yararlanamıyorlar. Kısacası bu emekçi arkadaşlarımızı nereye koyacağımızı bir türlü bilemiyoruz.” dedi. 

“GECELERİ GÜNDÜZLERİ BELLİ DEĞİL”

Konuşmasında danışmanların yoğun mesailerine dikkat çeken Bülbül, “Mecliste biz milletvekilleri olarak ve parti grupları yasama hizmetlerinin yürütülmesinde yardımcı olmak için uzun yıllardır sözleşmeli personel istihdam ediyoruz. Parti gruplarında görevli grup danışmanı ve danışman arkadaşlarımız bizlerin çalışma temposuna göre uzun saatler mesai yapıyorlar. Üstelik, sık sık bizlerle birlikte il dışına çıkıyorlar. Kısacası, bu çalışma arkadaşlarımızın geceleri gündüzleri belli değil. Hatta salgın döneminde bile diğer çalışanlar dönüşümlü çalışma sistemine girdiği, esnek mesai sistemine döndüğü hâlde danışmanlar için bu durum söz konusu değildi.” diye konuştu. 

“SADECE KENDİLERİ DEĞİL AİLELERİ DE ZOR DURUMDA KALIYOR”

Danışmanların diğer haklarının da ayrıca iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Bülbül, “Bu arkadaşların ne tazminatları ne iş güvenceleri ne de işsizlik sigortaları var. Arkadaşlarımızın Meclisteki görevi, birlikte çalıştıkları milletvekilinin görevi bittiğinde, milletvekili istifa ettiğinde, milletvekilliği düşürüldüğünde ya da milletvekili hayatını kaybettiğinde, yani beklenmeyen ve öngörülemeyecek nedenlerle sona erebiliyor. Personelin iş sözleşmesinin sona ermesi personel için telafisi güç, zararlı sonuçlar çıkarıyor. Hatta öngördüğümüz şekilde bu kişilerin sadece kendileri değil, aileleri de zor durumda kalıyor” dedi. 

“GÜVENCE ALTINDA OLMALARI ÇOK ÖNEMLİ”

Tüm bunlar kapsamında danışmanlara çalışma haklarının acilen verilmesi gerektiğini ifade eden Bülbül, “Milletvekillerinin eli kulağı olan ve bizlere birçok konuda yaşamsal yardımlarda bulunan personelin iyi şartlarda çalışmaları, onların kendilerini emniyette hissetmeleri psikolojik olarak çalışma sistemini de etkiliyor. Kendilerine bağlı olmayan sebeplerle görevlerinin sona ermesi durumunda bir güvence altında olmaları çok önemli. Eğer Mecliste kendi yol arkadaşlarımızın iş güvenliğini sağlamazsak biz vatandaşın iş güvenliğini nasıl sağlayacağız? Emekten yana, emekçiden yana tavır koymak bir siyasi tercih sorunudur” şeklinde konuştu.   
  CHP’li Bülbül’ün verdiği kanun teklifi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

Bakmadan Geçme