Artan maliyetler kurban fiyatlarını etkiledi
Nazilli'de yaklaşık 23 senedir hem kurbanlık kesimi hem de kasaplık yapan Kamil Sayın, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyardı. Kurbanlık kesimlerini işi bilen kişilere yaptırmaları için vatandaşlara uyarılarda bulanan Sayın, kurban fiyatlarıyla ilgili de açıklamalarda bulundu.
Kurban Bayramı yaklaşırken, kurbanlık fiyatları da her yıl olduğu gibi gündemdeki yerini aldı. Et fiyatlarındaki artışın kurbanlık fiyatlarını da etkileyeceği öngörülüyor. Nazilli’de yaklaşık 23 yıldır kurban kesimi ve kasaplık tecrübesi olan Kamil Sayın, Kurban Bayramı öncesi gerek hayvan fiyatları gerekse artan maliyetlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
‘TÜRKİYE’DE ARTMAYAN TEK ŞEY KAZANÇLARIMIZ’
Özellikle son dönemdeki hemen hemen her ürüne gelen zamların hayvancılık sektörünü de olumsuz etkilediğini vurgulayan Sayın, yem fiyatlarının geçen seneye oranla 3 kat arttığını ifade etti. Sayın, “Tüm piyasayı etkileyen zamlar kurbanı da çok büyük şekilde etkiliyor. Yem fiyatları yaklaşık 3 kat arttı, karkas fiyatları geçen seneye oranla 2 buçuk kat arttı. Türkiye’de artmayan tek bir şey kaldı insanların maaşları ve bizim kazançlarımız. Kazançlar çok düştü. Bütün giderler aşırı derecede arttı. Büyük baş fiyatları 20 bin ile 50 bin arasında değişiyor. Kuzu fiyatları 3 bin ile 6 bin arası değişiyor. Deveye de talep var. Deve fiyatları ise 55 ile 60 bin arasında. Biz kesimini de yaptığımız için bu fiyatlarımıza kesim parası da dahil. Kurban Bayramı’nda biz kesiminden tutun parçalamasına kadar kellesine kadar kaç hisse ise müşterilerimize veriyoruz. Kimsenin hakkı birbirinde kalmıyor. 6 dakikada bir kesim yapıyoruz. Tesisimizde her şey mevcut. bayram namazını da burada kılan müşterilerimiz var. Öğlen saatlerine kadar tüm hayvan kesim işlemlerimiz bitiyor. Kurbanı kesilecek müşterilerimize gelmeleri gereken saati dahi söylüyoruz” diye konuştu.
‘İŞİNİ KAYBEDEN KURBANCI OLUYOR’
Sektörün en büyük bir diğer sorunun ise tecrübesiz kurban kesimciler olduğunun altını çizen Sayın, konuyla ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu. Sayın, “Bizim sektörün en büyük sıkıntısı da bu memlekette işini kaybeden herkes kurbancı oldu. İşinde başarılı olamayan kişiler galerici de oluyor, kurbancı da oluyor. Bayramda önüne gelen kurbancı oluyor. Bunun sonucunda da hayvana yazık eden de var, elini kolunu kesen de var. Sonuçlar kötü oluyor. Kasapçılıkla kurban kesimi yapmak çok farklı şeyler. Evde domates doğramayan kişi kurbanda hayvan kesimine geçiyor. Bir fazla verelim ama işi ehline yaptıralım. Sorunsuz sıkıntısız bir bayram geçirelim. Kurban Bayramı’nda biliyorsunuz sıcaklar oluyor. Et 2 saatten fazla dışarıda kalırsa o etin hiçbir mineral vitamini kalmıyor. O eti direk çöpe atacaksın. Profesyonel olmayan birçok kişide bunları da görüyoruz” dedi.