'Yabani hayvan ve bitki türleri korunmalı'

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, günümüzde yabani hayvan ve bitki topluluklarının yaşam alanlarının sanayileşme, plansız tarımsal uygulamalar ve kentlerdeki çarpık yapılaşmalar nedeniyle kaybolduğunu söyledi. 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda birlikte yeryüzünü paylaştığımız yabani hayvan ve bitki türlerinin korunması konusunda farkındalığı arttırmak için 3 Mart'ın “Dünya Yaban Hayatı Günü" olarak ilan edildiğini vurgulayan Başkan Sürücü, yabani hayvan ve bitki türlerinin yok olduğuna dikkat çekti.

ÇARPIK YAPILAŞMAYA DİKKAT ÇEKTİ

Yabani hayvan ve bitki türlerinin çeşitliliği ve birlikte yaşamalarının sağlıklı ekosistemin en önemli göstergesi olduğunun altını çizen Sürücü, “Bu türlerin yok olmasından en büyük zararı insanlık görecektir. Ne yazık ki günümüzde yabani hayvan ve bitki topluluklarının yaşam alanlarını, yoğun sanayileşme, plansız tarımsal uygulamalar ve kentlerdeki çarpık yapılaşmalar nedeniyle kaybetmekteyiz. Bunun somut örneklerinden birini kendi kentimizde görmekteyiz. Koruma-kullanma dengesi gözetmeden tüm yeşil alanları yok ederek büyük bir hızla devam eden yapılaşmalar nedeniyle, dünyada sadece burada görülen bitki türlerimizi kaybetmekte, bu nedenle yaşam alanları sürekli daralan domuzlar ve tilkiler kentin içinde yaşamaya çalışmaktadır” dedi.

DİLEK YARIMADASI'NA SAHİP ÇIKALIM

Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın bölgedeki yaban hayatının son sığınağı olduğunu ifade eden Sürücü, “Kalan ormanlarımıza, makiliklerimize, sulak alanlarımıza sahip çıkarak, burada yaşayan yabani hayvan ve bitki topluluklarının korunması sağlamak herkesin görevi olmalıdır. Özellikle bölgemizde yaban hayatının son sığınağı olan Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın korunması ve geleceğe taşınması, bitki çeşitliliği ve yaban hayvanlarının korunması açısından çok önemlidir” diye konuştu.

Bakmadan Geçme