Başkan Önal: 'Beklentimizi karşılamadı'
Nazilli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖRKOOP) Başkanı Ünal Önal, sütte maliyetler artarken süt fiyatının sabit tutulması konusunda açıklamalarda bulundu. Yetkilileri acilen önlem almaya çağıran Önal, 'Tüketicinin süt ve süt ürünlerinde alım gücü düştü. Biz süt satmakta sıkıntı yaşıyoruz' dedi.
Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt tavsiye fiyatının, 1 Ekim itibarıyla üreticinin eline litre başına net 7,50 lira geçecek şekilde sabit bıraktı. ÖRKOOP Başkanı Ünal Önal, bu kararın üreticilerin artan maliyetler karşısındaki beklentilerini karşılamadığını söyledi.
Çiğ süt destekleme primleri de litre başına 0,20 kuruş olarak aynı kaldı.
Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖRKOOP) Başkanı Ünal Önal, karara ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Yeni fiyatın şekillenmesini bekliyoruz”
Bu kararın üreticilerin artan maliyetler karşısındaki beklentilerini karşılamadığına dikkat çeken Önal, “Alınan karara göre, bizim gibi üretici örgütlerine soğutma bedeli, nakliye, elektrik masraflarını sanayici ödeyecek. Çiğ süt destekleme primleri de artırılmadı ve litre başına 0,20 kuruş olarak aynı kaldı. Bizler gibi süt toplama faaliyeti yapan birlik, kooperatif ve süt müteahhitleri yüzde 8 ile 10 arası soğutma, nakliye, elektrik gibi cari masraflar yapmaktadırlar. Bu kapsamda, soğutulmuş sütü sanayiciye hangi fiyattan satacağımızın şekillenmesini bekliyoruz.” dedi.
“Yem fiyatları düşürülmelidir”
Günden güne hayvancılık sektörünün yok olduğunun altını çizen Önal, süt üretici aile sayısının artırılması gerektiğine vurgu yaparak, “Şu an hayvancılık sektörü küçülmekte, sanayi sektörü büyümektedir. Bu dengelerin bozulması ileride sektörümüzde var olan problemleri daha da artıracaktır. Üreticilerimize para kazandırmalıyız ki, gün geçtikçe azalan süt üretici aile sayısını çoğaltalım. Üreticimizin beklentisinin altında kalan yeni fiyatın uygulama süresince yeni bir adım atılmalıdır. Öncelikle en büyük maliyet kalemlerinden en büyüğü olan yem fiyatlarını düşürülmesi sağlanmalıdır. Bunun için TMO kanalıyla çiftçilerimize düşük fiyatlarla arpa ve mısır verilmeye devam edilmelidir.” ifadelerini kullandı.