Nazilli'de gazeteciler yetkililere tepki gösterdi
Aydın'ın Nazilli ilçesinde düzenlenen 24 Temmuz Basın Bayramı törenine protokol üyeleri davet edilmedi. Nazilli Gazeteciler Cemiyet Başkanı Ümit Özmen, basının sorunlarına kayıtsız kalmaları sebebiyle böyle bir karar alındığını söyleyerek sitem etti.
Nazilli'de 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle Nazilli Gazeteciler Cemiyeti (NGC) tarafından Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. NGC tarafından gerçekleştirilen program bugüne kadar ki düzenlenen törenlerden farklı oldu. Basının sorunlarına kayıtsız kalmaları sebebiyle törene protokol üyeleri davet edilmedi. Törende ilk olarak Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı NGC Başkanı Ümit Özmen yaptı. Özmen konuşmasında 24 Temmuz 1908 tarihinde basında sansürün kaldırılması nedeniyle 24 Temmuz'un Basın Bayramı olarak kutlandığını hatırlattı. Basının sorunlarına kayıtsız kalmaları sebebiyle törene ilçe protokolünün davet edilmediğini belirten Başkan Özmen, basının sorun ve taleplerini bir kez daha yineledi.
İlk olarak Gazetecilik Meslek Yasası çıkarılmasını talep eden Özmen “Son yıllarda kaybolan haklarımız nedeniyle 24 Temmuz Türk basınında sansürün kaldırılışının 115. yıl dönümünü ‘Basın Bayramı' olarak değil, ‘Dayanışma Günü' olarak kutluyoruz. Çünkü basın, basım ve yayın sektörü içerisinde bulunduğu sorunlar, geçen yıldan farklı değil aksine her geçen gün daha da artmaktadır” dedi.
“SANSÜR KALKMADI”
Salgın döneminin ardından tüm sektörler gibi basın sektöründe de ekonomik sorunlar yaşandığına dikkat çeken Ümit Özmen “Yaşanan uygulamalara bakıldığında, sansürün kalkmadığını, etkisini arttırarak devam ettirdiğini görmekteyiz. Türk Ceza Kanunu'nda ve Terörle Mücadele Yasası'nda yer alan ve darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler acil ele alınmalı ve yeniden düzenlenmelidir. Geçtiğimiz yıl TBMM gündemine gelerek kabul edilen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun da Cumhuriyetimizin 100. yılında yeniden ele alınmalı ve Avrupa Birliği yasalarına uygun düzenlenmelidir. Yılda 1 kez güncellenen ancak ülkemizin son yıllardaki gerek asgari ücret gerekse yüksek enflasyona bağlı gider kalemi artışları nedeniyle Basın İlan Kurumu fiyat tarifesi hiç zaman geçirilmeden güncellenmesi gerekirken, Basın İlan Kurumu tarafından hazırlanan “Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği”, uygulanabilir şekilde yeniden düzenlenmelidir. Özellikle yerel basın için önem arz eden icra ilanları ile ilgili yayınlanma rakam olan 500 bin barajının 100 bine düşürülmesi, 2 milyon TL olan üst limitinin ise 8-10 milyon bandına yükseltilerek icra ilanlarının ulusal gazetelerin yanı sıra yerel gazetelerde de yayınlanması acil olarak Adalet Bakanlığı ve BİK Genel Kurulunda ele alınarak yeniden sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
TALEPLERİ SIRALADI
Başkan Özmen, Basın İş Yasası'nın güncellenmesini talep ederek emeklilikte fiili hizmet süresi zammının basın kartı şartına bağlanmasına karşı çıktı. Konuşmasında internet gazeteciliğine ilişkin sorunlara da değinen Özmen “Çıkarılan yasa ile İnternet sitelerinde merdiven altı internet haberciliğini artırmamalı aksine resmi internet siteleri çoğaltılmalı bu nedenle internet yasasında ve Yazılı basın ile ilgili tutumlar yumuşatılmalıdır. Basın İlan Kurumu ile İletişim Başkanlığı arasında sıkışıp kalan hem gazete sahipleri hem de kadrolu yahut İletişim Fakültesi mezunu muhabir arkadaşlarımızın Basın Kartı başvuru yapabilmeleri için İnternet Haber Siteleri'nin tanımlanabilmesi amacıyla hak mahrumiyetinin biran önce giderilmesi için İletişim Başkanlığı'nın 4 olan çalışan şartını 2'ye düşürmesini istiyoruz” dedi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SUNDU
Konuşmasında basın sektörünün sorunlarına yönelik olarak çözüm önerilerini de sıralayan Özmen, medya kuruluşlarına hibe ve kredi sağlanmasını, vergi ve SGK borcu indirimleri yapılmasını, basın mensuplarına BİK aracılığı ile kredi verilmesini, uydu bedellerinde indirim yapılmasını, resmi ilanlarda yerel basını korumak amacıyla taban 100 bin TL, tavan ise 8 ila 10 milyon TL olacak şekilde ilanların yayınlanma limiti getirilmesini, tasarruf tedbirlerinden gazetelerin muaf tutulmasını, kamu bankalarının reklamlarının yerel basına yönlendirilmesini, çalışan sayısı şartının düşürülmesini talep etti.
Başkan Özmen konuşmasının sonunda “Dileğimiz, içinde bulunduğumuz zorlu dönemin bir an önce sona ermesi, gazetecilerin hak ettikleri güvencelere kavuşturulması, haklarının ve hukuklarının yeniden elde edilmesi ve mesleğin itibarının yeniden sağlanmasıdır. Dayanışma ve güçlerimizi birleştirme günü olarak değerlendirdiğimiz bu 24 Temmuz Basın Bayramı'nın bu yıl itibariyle mesleki mücadele gücümüzü ve azmimizi arttıran anlamlı bir gün olmasını yürekten diliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Törenin ardından Uğur Mumcu'nun büstüne temsili olarak kalem bırakıldı.