Mastaura Antik Kenti, gün yüzüne çıkmaya devam ediyor
Aydın'ın Nazilli ilçesindeki Mastaura Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalarda, Roma'daki kolezyumun benzeri ve büyük bölümü toprak altında kalan arena haricinde antik kentin izlerine rastlandı.
Dünya üzerindeki eşsiz yapılardan biri olan ve Roma'daki kolezyumdan sonra ikinci büyük yer olarak nitelendirilen Mastaura ve çevresinde çalışmalar sürdürülüyor. Çalışmalarda gelinen son noktayı incelemek üzere kazı alanını AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, AK Parti Nazilli İlçe Başkanı Mustafa Abak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer ile Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Sedat Akkurnaz ziyaret etti. Yapılan bilgilendirmede bölgenin güvenliğini sağlamak için belirli yerlere foto kapan kurulacağı aktarıldı.
“HAREKETLİLİK ARTACAK”
Mastaura kazılarının ülkeye, Aydın'a, en önemlisi de Nazilli'ye büyük katkı sağlayacağının ifade eden AK Parti Aydın Milletvekili Erim, “Küçük yaşlardan beri duyardık. Mastaura'yı hep merak ederdik. Nedir ne değildir derken öğrendik ki burada çok büyük bir tarih yatıyor. Çok önemli bir kültür varlığına sahibiz. Görevimiz gereği bu varlıkları gün yüzüne çıkarmak için var gücümüzle uğraşmaya başladık. Bu uğraşı Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Kültür Müdürümüz, üniversitedeki hocalarımız ve siz basın mensupları ile hep birlikte yapıyoruz. Burası gerçekten çok önemli bir yer ve gün yüzüne çıkma uğraşıları ile dünyada ses getiren bir yer oldu. Roma'da yer alan arenalardan sonra en iyi korunmuş ve en eski yapılardan biri olarak görünüyor. Bölge üzerinde genel olarak temizliği Nazilli Belediyesi tarafından yapıldı. Yakında kazıları başlayacak. Burası ortaya çıktıkça buradaki hareketlilik de artacak ve bir sinerji enerji olacak. Turist gelecek, kültür turları olacak ve Nazilli'mizin ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Hem ülkeye, hem Aydın'a hem de en önemlisi Nazilli'ye çok büyük katkı sağlayacak” dedi.
“ADIMIZI DÜNYAYA DUYURDUK”
Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan ise, “Bu çalışmalarda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Buradaki çalışmalar Ankara'da ilk konuşulduğunda biz vekilimizin misafiriydik. Yardımcı olur musunuz, dediler. Biz de canla başla üzerimize düşeni yaparız, dedik. Burada 3 ay boyunca yaklaşık 15 personelle 500 aracın üzerinde yabani bitkiyi temizledik. Temizledikçe ortaya çok büyük bir eser çıktı. Uluslararası yayın kuruluşunda adımızı dünyaya duyurduk. Ümit hocamız arazinin yakınında bir alan içerisine girdiğinde bir yapı tespit etti. Yasal süreçleri çok hızlı aşarak buranın kamulaştırılma çalışmalarını tamamladık. Süreçte destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Resmi yazılar ulaşır ulaşmaz hemen o alanda yüzey temizliğine başladık. İnşallah burası Nazilli'ye kazandırdığımız değerlerden bir tanesi olacaktır. Nazilli'nin gelişimi ve turizme kazandırılması açısından çok önemli. Nazilli, buranın kültürel değerlerine hitap eden, buradan alışveriş yapan, burada konaklayan ve Nazili ekonomisine katkı sağlayan turistlerin uğrak yeri olacaktır. Nazilli için atılmış büyük ve önemli bu adımda emeği geçen devlet büyüklerimize, değerli hocalarıma ve çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Süreç içerisinde güzel bir kitap da bastık ve saha çalışmaları yaptık. Nazilli yalnızca iki antik kentin değil, çok daha fazla sayıda antik kentin var olduğunu gördük. İnşallah bunları da zamanla ortaya çıkaracağız ve Nazilli'yi hak ettiği yerlere getireceğiz” diye konuştu.
NAZİLLİ İÇİN MEGA PROJE
Çok kısa zamanda çok fazla yol alındığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer de, “Şu anki noktaya gelinmesinden dolayı gururluyuz. El birliği ile başarılan bu süreci bir tohumun filizlenmesi olarak değerlendiriyoruz. Biz ortaya çıkardığımız yapının dünya ölçeğinde benzersiz olduğunu ifade etmiştik. Fakat süre içinde dünyanın en büyük medya kuruluşlarında hatta belgesel yapımcılarının takip ettiği bir hal alan bu noktada ne kadar da haklı olduğumuzu gördük. Mastaura Antik Kenti'ni bu arenayla lansmanını yaptık ama bin 500 dönüme yayılmış çok büyük bir alan. Burada sadece Aydın'da ya da Türkiye'de değil, dünyada benzersiz yapılar var. Nazilli için bir mega, master proje. Bu proje sayesinde 10-15 yıl sonra Nazilli'nin turist akınına uğramasını öngörüyor ve hedefliyoruz. Bunun için tüm kurumlar iş birliği içerisinde çalışıyor. Harika bir sinerji oluştu ve kısa zamanda bu sinerjinin olumlu etkilerini görmeye başladık. Biz çalışmalardan çok memnunuz. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Sedat Akkurnaz hocamız da gece gündüz burada. Üniversitemizin bu anlamda katkısını çok fazla, kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bence yakın zamanda dünyanın en önemli belgesel kanallarında National, Discover gibi burayı anlatan yapımlar izlemeye başlayacağız. Çünkü bununla ilgili bizimle iletişime geçtiler. Böylece hayallerimizin ötesinde bir noktaya ulaşmış olacağız. Mutlu ve gururluyuz” ifadelerini kullandı.
“HAYAL ETMEDİĞİMİZ YAPILARLA KARŞILAŞIYORUZ”
Antik kentteki arenanın dünya üzerindeki eşsiz yapılardan biri olduğuna işaret eden Tuncer, şunları kaydetti: “Yaklaşık bin 500 dönüme yayılmış dev bir antik kentle karşı karşıyayız. Arena zaten antik kentin bölgede ne kadar kıymetli bir noktada olduğunu anlatıyor. Bu arena yaklaşık 24-25 civarında tespit ettiğimiz antik kent içinde rastlamadığımız eşsiz bir yapı. Demek ki bu bölge bir cazibe merkezi. Bu alan içerisinde çok daha benzersiz yapılara rastlamamız da çok olası. Az önce incelediğimiz bir hamam yapısı var. Orası aynı zamanda kent merkezi için bir çarşı da. Oranın kazısı devam ediyor. Onun yakınında tespit ettiğimiz villalar var, tespit etmeyi planladığımız ibadethaneler var. Çalışmalar devam ettikçe bugün hayal etmediğimiz yapılarla karşılaşıyoruz.”