Gazeteciler gönüllerince eğlendi
Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (ABGC) tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gece düzenlendi. Kutlama gecesine Nazilli Gazeteciler Cemiyeti (NGC) Başkanı Ümit Özmen ve üyeleri de katıldı.
NGC üyeleri ABGC tarafından Aydın'ın Efeler ilçesindeki Keyif Bahçesi'nde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle düzenlenen yemekli eğlenceye katıldı. Aydın'da görev yapan gazeteciler, Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (ABGC) tarafından düzenlenen gecede bir araya geldi. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlenen programda gazeteciler, canlı müzik eşliğinde eğlenerek unutulmaz bir gece yaşadı. Geceye ABGC Başkanı Cem Ulucan, Basın İlan Kurumu Aydın Şube Müdürü Nuri Gülen, Nazilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Özmen, Aydın Büyükşehir Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Onur Arazsu, İncirliova Belediyesi Basın Birimi Sorumlusu Hüseyin Çetin ve çok sayıda gazeteci aileleriyle birlikte eşlik etti.
BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU
Gecede konuşma yapan ABGC Başkanı Ulucan, “Bu geceyi birlik ve beraberlik içerisinde yaşayalım istedik. Sadece gazeteciler olsun, mesleğe emek verenler olsun, gönlümüzce eğlenelim dedik. Gecenin düzenlemesinde emek ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca Keyif Bahçesi işletmesi sahibi Kaya Özcan beye de desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü yürekten kutluyorum.” dedi.
"SORUNUN TEMELİNDE EKONOMİ YOK"
Mesleğe 1995 yılında İhlas Haber Ajansı'nda başladığını belirten Başkan Ulucan, meslekte yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Gazeteciler olarak yaklaşık 50 yıldır gündemlerinde ekonomi olduğunu kaydeden Başkan Ulucan, “Gazeteciler hep ekonomik sorun yaşıyor. Sorunun temelinde ekonomi olmadığını aslında biz daha yeni yeni anlıyoruz. Çünkü ekonomik sıkıntı dediğiniz şey, dünyayı etkileyebiliyor. Bundan biz çok etkileniyoruz. Ekonomik sorunumuz yok diyemeyiz. Aslında ekonomik sorunlar bizim ikinci planda olan sorunlarımız. Pandemi döneminde gazeteciler için ne yapıldı dersek örnek veriyorum 7 kadro, 6'ya indirildi. Bir gecede 900 gazeteci işsiz kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun bu yılki araştırmasında 2018 yılından bu yana her yıl işsizlikte birinci sırada gazeteciler çıkıyor.” diye konuştu.
"ODA OLAMIYORUZ, BİRLİK OLAMIYORUZ"
Gazete sahiplerinin Ticaret Odası ya da Aydın Elektrikçiler Elektronikçiler Fotoğrafçılar Esnaf ve Sanatkarları Odası'na kayıtlı olduğunu hatırlatan Başkan Ulucan, asıl sorunlarının Gazeteciler Cemiyeti'nin bir dernek statüsünde yer alması olduğunu söyledi. Yasamadan, yürütmeden, yargıdan sonra 4'üncü kuvvet olanak nitelendirilen gazeteciliğin dernekler çatısı altında yönetildiğini dile getiren Ulucan, “Oda olamıyoruz, birlik olamıyoruz. Bu yasal statüyü bize vermiyorlar. Ama biz 4'üncü gücüz. Bunun değişmesi lazım. Bizim birinci problemimiz, gazetecilerin birlik ya da oda statüsüne kavuşma zorunluluğudur. Aydın Elektrikçiler Elektronikçiler Fotoğrafçılar Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı konudan habersiz, ne o sizi tanıyor, ne siz onu tanıyorsunuz. Ama her ay aidatınızı ödüyorsunuz. Neden, çünkü bir oda kaydınız olmak zorunda olduğu için. Ticaret Odası'nda fotoğrafçıların altında bir komite var.” şeklinde konuştu. Aydın'da 70'e yakın gazete olduğunu ifade eden Ulucan, “İnternet sitelerini de sayalım 100 tane. 100 tane vergisini ödeyen gazete sahibi var. Gazeteciliği ikiye ayırmak lazım. Çalışan arkadaşlar var, gazete sahipleri var. Asıl işin ekonomik yükünü çeken arkadaşlarımız var. Bu eleştirmekle bitmez. Ama talep etmek zorundayız. Birincisi birlik ya da oda statüsüne kavuşmak zorundayız.” dedi.
“AKŞAM RÜYASI GÖRÜLÜP SABAH GAZETECİ OLUNUYOR”
Meslek Yasası'nın da hayata geçmesi gerektiğini vurgulayan Ulucan, “Akşam rüyasını görüp sabah gazeteci olunabiliyorsa o zaman bizde akşam rüya görelim, sabah doktor olalım, avukat olalım, berber olalım. Bu meslekleri olamıyorsunuz ama canı isteyen berber, ertesi gün gazeteci olabiliyor. O yüzden ikinci talebimiz de Basın Meslek Yasası'nın da bir an önce çıkartılması. Mesleğe bir çeki düzen verilmesi. 20 yıldır bir internet yasası çıkamamış. İnternet gazeteciliğini resmi olarak gazeteci sayamıyoruz. Vergi grubu dediğimiz haftalık, 15 günlük, aylık gazetelerimiz. Aydın'da en büyük pay aracılık ilanlarından geliyor. Bu da 12 gazete dışında kalan yaklaşık 56 gazetede toplanıyor. Ama Basın İlan Kurumu'nun nezdinde bile sadece 12 tane gazete, gazeteci sayılıyor. Bunların değişmesi lazım. Bizim taleplerimiz bu yönde olacaktır.” diye konuştu. Ayrıca Başkan Ulucan, basına desteğini kesmeyen Aydın Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm belediyelere teşekkür etti.
Başkan Ulucan'ın konuşmasının ardından gazeteciler, canlı müzik eşliğinde doyasıya eğlendi. Unutulmaz bir gece yaşayan gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü coşkuyla kutladı.