Ekonomik kriz fide fiyatlarını etkiledi
Tohum ve fide esnafı, meyve ve sebzeye gelen zamların vatandaşı ev önü dikimlerine sevk ettiğini, çiftçi dikiminin azaldığını kaydetti.
Son gelen zamlardan dolayı birçok sektör zor dönemden geçiyor. Etkilenen sektörlerden biri de fide ve tohumculuk sektörü oldu. Geçen seneye oranla fide ve tohum fiyatlarında yüzde 70'lere varan zamlar olduğunu söyleyen Güvenir Tohumculuk işletme sahiplerinden Aydın Mayda, bu sene vatandaşın ev önü dikiminin ön planda olduğunu söyledi.
‘ZAMLAR EV ÖNÜ DİKİMİNİ ÇOĞALTTI'
Çiftçi dikiminin azaldığını söyleyen tohum ve fidan işletmecisi Aydın Mayda, gelen zamların çiftçinin belini büktüğünü ifade etti. Mayda tüm sektörlerde olduğu gibi tohum ve fidanlara geçen seneden bu yana yüzde 70 zam geldiğini açıkladı. Mayda, “Geçen seneye oranla yüzde 70 oranla fiyatlara zam geldi. Çiftçi ekimi yüzde 30 azaldı ama ev önü ekimleri çoğaldı. Bu da pahalılığın etkisi. Domates, salatalık ve yeşillikleri evinin bahçesine dikiyor. Kendi yetiştirme mantığında şu an insanlar. Gübre, mazot tüm giderler zamlandı ve çiftçiye bel büktürüyor. Bizim bölgede pamuk ekimi çoğaldığı için sebze dikim alanları daraldı. Maliyetler gerçekten çok fazla. Farklı fideliklerle görüşüyorum elinde fide var ama talep yok diyor. İş sadece gübre ve mazotla bitmiyor ki, naylonu var demiri var ilacı, nakliye, çalışan işçisi var. Antalya'da adamlar kömür bulamadı. Biz devamlı takip ediyoruz Akdeniz tarafında yetişen ürün artık bu tarafa zor geliyor. Çünkü nakliyeler çok yüksek. Her üretilen mal kendi bölgesinde satılıyor. Bu da üretim az olduğundan fiyatlar devamlı yükseliyor herkes istediğini alamıyor” şeklinde konuştu.
‘TÜRKİYE'DE ÇİFTÇİYE DESTEK YOK'
Özellikle ithal tohumların çok daha pahalı olduğunu söyleyen Mayda, hava şartlarının da çiftçiyi etkilediğinin altını çizdi. Mayda, “Biz yerli tohumcularla irtibat halindeyiz yoksa kurtaramayız. Hava şartları da bizim bölgemizi çok fazla etkiledi. Soğuk vuran ürünler tekrar dikildi. Amele zaten yok dağ köylerinde bile henüz dikim başlamadı. Dışardan bakıyorlar domates, salatalık 20 lira, biber 30 lira 40 lira. Gerçekten işin gider kısmına baktığınızda işin içinden çıkılmıyor. Kaliteli bir sera naylonun kilosu 70 lira. Türkiye'de çiftçiye yönelik hiçbir planı ya da desteği yok. Çiftçiyi öldürdün mü Türkiye'yi kökten öldürdün demektir. Sonuç olarak gidişat çok kötü. Ot ilacı grupları geçen sene 5 litrelik 135 liraya satıyorduk şu anda bizim alışımız 700 lira bu da yerli olduğu halde. Tohumlarda KDV indirimi oldu ama bizi etkilemiyor” dedi.