'Çöpçüler Kralı' Çiçek Ali, işini müzikle yapıyor
Aydın'ın Karacasu ilçesinde belediye temizlik personeli olarak çalışan Ali Karakaya, işine olan saygısı ve sevgisi ile takdir topluyor. İki kulağına taktığı çiçeklerle ve çöp toplarken şarkı dinlemesiyle tanınan Ali Karakaya, neşesi ve işine olan düşkünlüğü ile zaman zaman Kemal Sunal'ın Çöpçüler Kralı filmini hatırlatıyor.
Karacasu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde 6 yıldan bu yana çalışan Ali Karakaya (48), işine o kadar düşkün ki Martin Luther King'in, “Eğer bir kişi çöpçüyse sokakları Michelangelo'nun resim, Beethoven'ın beste yaptığı, Shakespeare'in şiir yazdığı gibi süpürmeli. O kadar güzel süpürmeli ki gökteki ve yerdeki herkes durup ‘Burada işini çok iyi yapan, dünyanın en iyi çöpçüsü yaşıyormuş' desin” sözünü de akıllara getiriyor.
24 SAAT SÜPÜRÜRÜM
Amasya ile hiçbir ilgisi olmasa da babasının taktığı ‘Amasyalı Ali Bey' lakabı ve ‘Çiçek Ali' olarak ilçede tanınan Ali Karakaya, ilçe sokaklarında çöp süpürürken yanında taşıdığı müzik çalar ile şarkı-türkü dinliyor. Karakaya, işine olan sevgisini, “Çöp temizlemek kötü bir şey değildir. Temizlik imanın yarısıdır. Temizliği sevdiğim için işimi daha severek yapıyorum. 24 saat çöp topla diyecekler, toplarım. O kadar da seviyorum işimi” şeklinde açıklıyor.
“İŞ BENDEN KORKSUN”
İşine olan düşkünlüğünü anlatan 6 çocuk 5 torun sahibi Ali Karakaya, “1973 doğumluyum. 6 yıldır Karacasu Belediyesi temizlik biriminde çalışıyorum. Temizliği çok severim. İşimi titizlikle yaparım. İşimi seve seve yapıyorum. İşimden çok memnunum. Hiç üşenmem. İşten korkmam. İş benden korksun. Önüme bir toz, yaprak geldiği zaman alacak diye benden kaçar. Birbirimize yardımcı olursak çok sevinirim. İş bana yük olmuyor. Sevinçli ve neşeli bir şekilde çalışırım. Güle güle çalışırım. Hiç moralimi bozmam. Her şeyini kaybet, neşeni kaybetme demişler. Önceden elektrik idaresinde çalıştım, Orman Dairesinde çalıştım. 6 yıl önce Karacasu Belediyesine girdim. Buradan başta Karacasu Belediye Başkanım Sayın Zeki İnal olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarıma, ilçe halkımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.
“MÜZİK İŞİME SEVGİMİN GÖSTERGESİ”
Müziği önceden kulaklıkla dinlediğini sonra müzik çalar radyo aldığını ifade eden Karakaya, “Şimdi böyle bir şey aldım. Çöpe çıktığımda her zaman müzik dinleyerek çalışıyorum. Herkes bundan memnun oluyor. İnsanlar sevip sayıyorlar. Çok şükür elimden her şey gelir. Yapamayacağım bir şey yoktur. İşimi seve seve yapıyorum. Çok memnunum” dedi.
"AMASYALI ALİ BEY DERLER BANA"
Lakabı hakkında da konuşan Karakaya, “Amasyalı Ali Bey derler bana. Amasya'yla da bir ilgimiz yok. Ama babam rahmetli nedense Amasyalı Ali abi demiş. Aslen Samsun Tekeliler Yörüklerindeniz. Herkes Amasyalı Ali Bey olarak tanır. Bazıları da Çiçek Ali derler. Onlar öyle dedikçe de mutlu oluyorum” dedi.
HERKES İŞİNİ SEVERSE KURTULUR DÜNYA
Herkesin işini sevmesi gerektiğine dikkat çeken Karakaya, “Çöp temizlemek kötü bir şey değildir. Temizlik imanın yarısıdır. Temizliği sevdiğim için bu yoldayım. 24 saat çöp topla diyecekler, toplarım. O kadar da seviyorum işimi. Herkes işini severek yapsın bence. Kimse işten korkmasın. İş bizden korksun. Yaparız, başarırım demek varken korkmam, geri çekilmek olmaz. Hep beraber hücum edip, yumruğumuzu hep beraber vurup hep birlikte kalkınacağız” dedi.
NEDEN ÇİÇEK TAKTIĞINI AÇIKLADI
Çiçekleri neden taktığını ilk defa açıklayan Karakaya, “Çiçeklerle ilgili çok soran oldu. Bir anlamı var mı diye hep sordular. Elbette anlamı var. Hiç kimseye açıklamadım. Soranlara da bir şekerli kahve, bir kapalı su, bir paket de sigara ısmarlayın, anlatırım diyorum. Bazen de telefonda 20 dakikada randevu alırsınız, öyle anlatırım diyorum. Böyle şakalaşıyoruz. Bu çiçeklerin anlamını ilk defa açıklıyorum. Çiçekleri rahmetli dedem kız istemeye gitmiş. Kız, “Bunun kulağında çiçek yok, ben buna varmam” demiş. Kaynanası da senin kulağında çiçek olacak demiş. Dedemden babama, babamdan bana kaldı. Ben de bu gelenek yaşasın diye böyle takıyorum. O zaman Bereketli Mahallesinde erkekler fötr şapkası giyer, kulaklarına çiçek takardı. Bu kadınlara hoş gözükmenin de bir sembolüydü diye düşünüyorum. Önceden herkes takardı. 7-8 yaşlarında ne anlama geldiğini bilmiyordum. Zamanla öğrendik. Eskinin bu geleneğini yaşatmaya çalışıyorum. Evimin önünde 25 metrekarelik özel çiçeklik vardır. Türkiye genelindeki tüm belediye çalışanlarına saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.
ÇÖPÇÜLER KRALI FİLMİNİ HATIRLATIYOR
İlçe halkının zaman zaman ‘Çöpçüler Kralı' filmini hatırlatarak takıldığı Karakaya, “Bana Çöpçüler Kralı filmini hatırlatıyorlar. Taklidini yap diyorlar ama cennet mekan Kemal Sunal'a saygısızlık olur. Benzetiyorlar tabi. Kimse yokken tenha yerlerde yapıyorum. Filmden sahneler aklıma geliyor. Çok zevk alıyorum. Uykum geldiği zaman Kemal Sunal filmi açarım. Çok severim. Çöpçüler Kralı diyorlar. Karacasu Belediye yönetimini memnun etmek işçilerin elindedir. İşçiler işini düzgün yaparsa belediye yönetiminin de o kadar yüzü güler” dedi.