Aydın incirinin ağrı kesici özelliği kanıtlandı
ADÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi. Keziban Amanak'ın 'Effects of Dry Figs on Primary Dysmenorrhea Symptoms, Perceived Stress Levels and the Quality of Life' başlıklı makalesi SCIE kapsamındaki 'Puerto Rico Health Sciences Journal' Dergisinin Aralık 2020 sayısında yayımlandı. Ayrıca araştırma Australian New Zeland Clinical Trials Registry tarafından klinik araştırma olarak onaylandı ve numara aldı.
115 GENÇ KIZLA ARAŞTIRMAYI YÜRÜTTÜ
Araştırmanın Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümünde öğrenim gören adet sancısı olan 115 genç kız ile yürütüldüğünü belirten Dr. Öğr. Üyesi. Keziban Amanak, 'Randomize, plasebo kontrollü çalışmada genç kızlar üç gruba ayrıldı (Plasebo grubu: 31, tarçın grubu: 33, kuru incir grubu: 34). Adet döneminde plasebo grubu içi boş ilaç kapsülü, tarçın grubu ılık su ile karıştırılmış toz tarçın, kuru incir grubu ise kuru incir tüketti. Üç adet dönemi boyunca genç kızlar çeşitli semptomlar yönünden izlendi. İzlemler sonucunda kuru incir grubunda yer alan genç kızların menstrual dönemde başta ağrı olmak üzere diğer menstrual yakınmalarında ve stres düzeylerinde belirgin derecede azalma ve yaşam kalitelerinde de önemli bir artış gözlendi' diyerek yaptığı çalışmayla ilgili bilgi verdi.
TANITIMA VE EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK
Araştırmanın çıkış noktasının bazı kaynaklarda incirin geleneksel ağrı kesici bir meyve olarak belirtilmesine rağmen bu konuda yapılmış herhangi bir çalışmanın bulunmaması olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi. Keziban Amanak, 'Dünyadaki kuru incir üretimine ilişkin veriler incelendiğinde Türkiye'nin yaklaşık yüzde 50'lik payla ilk sırada yer aldığı ve üretilen bu incirin yüzde 80'inin ise araştırmanın yapıldığı Aydın ili ve çevresinde yetiştirildiği görülmektedir. Dolayısıyla araştırmanın ilimizin tanıtımı ve ekonomisi için de büyük önem taşıdığı düşünülmektedir.' dedi.