'Verem'e dikkat çektiler

Açıklamada, dünyada her yıl 8-10 milyon insanın tüberküloz hastası olduğu belirtilirken, 1 ila 1,5 milyon insanın da tüberkülozdan öldüğü vurgulandı. Açıklamada, 'Ülkemizde geçen yüzyılın yarısında önemli bir ölüm nedeni olan tüberkülozda, 1950'li yıllardan beri yürütülen yoğun verem savaşı çalışmaları sonucu ölüm oranları azalmıştır. Ancak Türkiye'de 8-9 milyon arası bir nüfus tüberküloz mikrobu ile enfekte olmuş, yani vücutlarında verem mikrobunu barındırmaktadırlar. Bu nedenle ülkemizde uzun yıllar tüberküloz hastalığı ile savaşmamız gerektiği açıktır.' denildi.
'SOSYAL GÜVENCESİ OLMAYANLAR DA BAŞVURABİLİR'
İlaçların herkese ücretsiz olarak verildiği belirtilen açıklamada, 'Tüberküloz mikrobunun kaynağı tedavi görmemiş aktif akciğer ve larinks (gırtlak) veremi olan hastalardır. Öksürmek, hapşırmak, konuşmak, şarkı söylemekle mikroplar havaya saçılır. Sağlıklı kişiler de bu mikrobu alarak enfekte olurlar. Verem mikrobu vücuda girdikten sonra uzun süre hastalık yapmadan kalabilir. Vücuttaki mikroplar vücut direnci kırıldığında veya AİDS, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, sigara, alkol bağımlılığı vb. hastalıklarda tüberküloz yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Tedavi görmeyen verem hastası ile aynı evde yaşamakla, kalabalık havalandırması iyi olmayan yerlerdeki ev koşulları, kötü beslenme gibi durumlar da verem hastalığına yakalanma riskini artırır. Verem Savaşı Dispanserlerinde tedaviler, hasta takipleri, tedavide kullanılan ilaçlar herkese ücretsiz olarak verilmektedir. Sosyal güvencesi olan veya olmayan herkes bu kuruluşlara başvurabilir. 15 günden fazla öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemesi, zayıflama, göğüs ağrısı veremin başlıca belirtileridir.' ifadeleri kullanıldı.
'HEPİMİZ AYNI HAVAYI SOLUMAKTAYIZ'
Açıklamanın sonunda, şunlar kaydedildi: 'Yeterli süre ve yeterli sayıda ilaçlarla yapılan düzgün tedavilerle hastaların yüzde 100'e yakın bir kısmı tamamen iyileşir. Hastaların yakınları özellikle aynı evde birlikte yaşayanlar Verem Savaşı Dispanserlerine en kısa zamanda başvurmalıdırlar. Hasta yakınları temaslı taramaları da Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Verem hastalığında erken tanı konulması, etkili bir şekilde tedavi edilmesi hastaların sağlığına kavuşmasının yanı sıra toplum sağlığının korunması bakımından da çok önemlidir. Unutmamamız gerekir ki hepimiz aynı havayı solumaktayız.'

Bakmadan Geçme