Karacasu'da kadınlara, kefil istemeyen faizsiz kredi anlatıldı
Aydın'ın Karacasu ilçesinde Kaymakamlık öncülüğünde düzenlenen etkinlikte kadınlara yönelik olarak faizsiz, kefilsiz ve teminatsız kredi imkanı sunan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı anlatıldı.
Karacasu Kültür Merkezinde Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley’in girişimleriyle düzenlenen etkinlikte Türkiye Grameen Mikrofinans Programı yetkilileri Enver Kaynak ve Öznur Özden, kadınlara mikrokredi programını anlattı. Karacasu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mustafa Geçmez’in de katıldığı etkinlikte programın başvuru şartları ve detayları anlatıldı. Bankadan kredi çekme imkanı olmayan, iş kurmak isteyen iş sahibi kadınlara yönelik faizsiz kredi imkanı sunan programın avantajları örneklerle dile getirildi. Nazilli’de 565 kadının bu programdan yararlandığı ve başta çekinerek giren kadınların bu programı yıllardır sürdürdükleri bilgisi verildi. Kendi kendine gelir getirici bir faaliyette bulunmak isteyen tüm kadınlara, işini kurması için hiçbir ayrım yapmadan teminat ya da kefalet istemeden küçük sermaye verildiği anlatıldı.
BAŞARI HİKAYELERİ ANLATILDI
Etkinlikte ilk sözü alan Nazilli Şube Yetkilisi Enver Kaynak, “Klasik yollarla banka kredisi alamayacak kadınlarımıza kredi alan için kendi kendine gelir getirici bir faaliyet yapılmasını ve sosyal kalkınmasını sağlayacak sermaye ihtiyacını karşılamak için 2010 yılından bu yana Aydın Mikrokredi Şubesine bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Nazilli Mikrokredi birimi olarak buradayız. Programda önemli başarı hikayeleri var. Eşinden ayrılan, kirada oturan 2 çocuk annesi bir kadın vardı, elinde avucunda para yoktu. Bin lira gibi bir para kredi aldı bizden bununla iş kurdu, çeyiz eşyaları satmaya başladı. Önemli bir gelir elde etmeye başladı. Rahat bir şekilde çocuklarını evlendirdi” ifadelerini kullandı.
NAZİLLİ’DE 565 KADIN YARARLANIYOR
Nazilli Mikrokredi Şube Yetkili Yardımcısı Öznur Özden de, “Mikrokredi kadınlara iş yapmaları için verilen küçük kredi anlamına geliyor. Dünya genelinde 1974’te başlayan bir uygulama. Türkiye’de 2003 yılında beri uygulanmakta olan bir kredi sistemi. 65 ilde 89 şubemiz var. Kadınlara iş kurmaları ya da mevcut işlerine destek olmak için küçük sermaye destekleri veriyoruz. Kendi içerisinde belli şartları var. Nazilli’de 565 kadına mikro girişimci desteği vermekteyiz. 565 kadın içerisinde evden çalışanlar da var, işletmesi olan da var. Başlangıç kredisi altında bin 500 lira veriyoruz. Bu bin 500 lirayı da 33 haftada ödüyorlar. Haftalık taksitlendirme yapılıyor. Kadınlar kendi aralarında gruplar oluşturuyorlar. Bu grup arasında bir döngü sağlıyorlar. Nazilli’de de kadınlar bin 500 lira ile ne olur diye düşünmüşlerdi ama şimdi çok memnunlar” dedi.
15 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR
Sözlerini sürdüren Özden, “Başlangıçta bin 500 lira veriliyor. Bu paradan kesinlikle faiz alınmıyor. Sadece 150 liralık bir hizmet bedeli ödeniyor. 33 haftada 50’şer liralık taksitler halinde bin 650 lira olarak geri ödüyorsunuz. 20 haftaya geldiğinizde dilerseniz bir üst kredi seçeneğine geçebiliyorsunuz. 20. haftayı tamamladığınızda 4 bin 500 liralık almaya kazanabiliyorsunuz. Kredi çektiğiniz andan itibaren düzenli çalıştığında kredi limitleri 15 bin liraya kadar çıkabiliyor. Aynı zamanda sizler mikrokredi sistemine dahil olduğunuz andan itibaren 1 yıllık kaza ve ev sigortanız yapılıyor.” şeklinde konuştu.
“BİN LİRAYLA ÇİFTLİK SAHİBİ OLDU”
Özden, ayrıca, “Başlangıçta çok küçük bir para gibi duruyor. Bir girişimcimize bundan yıllar önce 700 lira vermiştik. Seyyar araba aldı. İçine bulaşık süngeri, dikiş iğnesi ve iplikleri koydu. Eline geçen parayla hem parasını ödedi hem evine ekmek götürdü. Mesela kuaförler çok yararlanıyor bizim sistemimizden. Toplu alımlardan toptancıların indirim yapması sebebiyle bizim bu desteklerimizden yararlanıyorlar. Hayvancılık üzerine iş yapan üyelerimiz var. Saman-silaj alacak mesela. Onlar da yararlanıyorlar. Mikrokrediyi gün gibi düşünün tamamen gün mantığında. Mikrokrediden yararlanan kadınlarımızın ürünlerinin satışını yapabileceği internet platformumuz var ve önemli dijital satış platformlarıyla anlaşmamız var. Kuyucak’ta bir arkadaşımız vardı. Ben bin lirayla ne yapacağım diyordu. Sonra gitti iki koyun aldı. Şimdi 30 koyunu oldu. Biz sadece ufak bir ateşiz. Umarım bu alanda bir şeyler yapmaya çalışırsınız. Sayın Kaymakamımıza ve Sayın Vakıf Müdürümüze teşekkür ediyorum. Burada bu uygulamayı devreye koymak istiyorlar. Ekonomik özgürlüğünüze katkıda bulunmanızı temenni ederim” ifadelerini kullandı.