• Haberler
  • Sağlık
  • Gebelik Öncesi Yapılacak Hazırlıklar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelik Öncesi Yapılacak Hazırlıklar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sevgili anne ve baba adayları; çocuk sahibi olmaya karar verdiniz, peki nelere dikkat etmeniz ve ne gibi hazırlıklar yapmanız gerekiyor?

Öncelikle kararınızdan emin olmanız gerekli,kendinize ve birbirinize neden çocuk sahibi olmak istiyorum sorusunu sorun ve buna verecek en az bir cevabınız olsun.

Bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan buna hazır olup olmadığınıza, yani zamanlamaya karar verin. Anne baba olmak sadece 9 ay değil, ömür boyu sürecek bir sorumluluğa imza atmak demektir. Çözülmemiş sağlık sorunları, ilişki problemleri veya kariyer hedefleri varsa bunlar sonuçlanana kadar beklenmelidir.

Bunların hepsi tamam ve biz hazırız diyorsanız, şimdi yapılacakları ve sizleri nelerin beklediğini anlatalım.

Sevgili anne adayları, gebelik öncesi ideal kilonuzda olmaya çalışın. Fazla kilolar kadar aşırı zayıf olmak daa risk yaratır. BMİ yani beden kitle indeksiniz normal aralıkta olmalıdır. Gerekirse diyetisyen yardımı alabilirsiniz.

Aile hekiminize başvurarak gebelik planladığınızı belirtin. Hem kaydınızı yaptırmış olursunuz, hem de rutin kan değerlerinize baktırırsınız. Kan şekeri, kan yağları, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, tiroid hormonu, demir, B12, folic asit düzeyi bakılması ve eksik olanların tamamlanması önemlidir. Kan grubu tayini, Hepatit B ve kızamıkçık bağışıklığına bakılması ve gerekirse aşılama yapılması gerekir. Bu arada folic asit başlamayı da unutmamalıyız.

Yine eş zamanlı olarak jinekolojik muayene ve smear testi yaptırmak da ihmal edilmemelidir. Enfeksiyon, kist myom vb. gebelikte risk oluşturabilecek problemler varsa tedavisi gebelik öncesi yapılmış olur. Bu arada gebelik takibinizi yapacak doktor seçimine de karar verebilirsiniz. Bu sizi güvende hissettirecektir.

Yine beslenme kadar önemli bir diğer konu da sigara, alkol, aşırı kafein vb. zararlı alışkanlıklarımız varsa bunları bırakmak, yerine yürüyüş, spor, hobiler, kitap okuma vb. yararlı alışkanlıkları koymak çok yerinde olacaktır. Zira gebe kalınca bırakırım düşüncesi hem uygulaması zor, hem de geçicidir. Halbuki anne baba olma sorumluluğu 9 ay değil ömür boyu süreceği için çocuklarımıza sağlıklı yaşayan ebeveynler olarak iyi örnek olmamız gerekir.

Tabi ki bu öneriler sadece anne adayları için değil, doğacak çocuğun genlerinin yarısını verecek olan baba adayları için de geçerlidir.

Yine anne adayının gebelikte oluşabilecek riskleri göz önüne alması (düşük tehdidi, aşırı bulantı, erken doğum tehdidi, istirahat gereksinimi vb. ) ve bebeğin ilk bir yılında bakımını birebir üstlenmesi gerekli kişi olarak çalışma düzenini ve kariyer planlarını iyi ayarlaması da psikolojik açıdan rahatlatıcı olacaktır.

Bütün bunlar ideal olan koşullardır. Bazen bütün koşullar hazır olsa da bebek beklenen zaman diliminde gelmeyebilir veya tam tersi hiç bir hazırlık olmaksızın, ansızın gelebilir.

Beklenen bebek geciktiği zaman sabırlı olmak, gerekirse tıbbi destek almak, eşlerin birbirine karşı anlayışlı ve destekleyici olması gerekir. Davetsiz misafir olarak gelen bebeklerde de yine onu hoşgörü ile karşılamak, gerekli fiziksel ve sosyal düzenlemeleri yapmak, bebeğe, kendimize ve hayata güvenmek rahatlatıcı olacaktır.

Bundan sonraki süreçte, yani 9 ay sürecek güzel yolculuğunuzda size eşlik edecek, yol gösterecek, kendinizi ve bebeğinizi güvenle teslim edebileceğiniz doktorunuzu seçmek de önemli bir ayrıntıdır.

Geriye siz, eşiniz, bebeğiniz ve doktorunuzla yürüyeceğiniz 9 aylık güzel bir yol ve mutlu sonu beklemek kalıyor.

Hepinize sağlıklı ve mutlu bir gebelik ve doğum süreci dilerim...

Bakmadan Geçme