• Haberler
  • Siyaset
  • CHP'li Bülbül: 'Kapanması gereken santraller hala açık'

CHP'li Bülbül: 'Kapanması gereken santraller hala açık'

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül, kapatıldıktan sonra geçici faaliyet belgesiyle yeniden açılan termik santrallerin usulsüz çalışmaya devam ettiklerini söyledi. CHP'li Bülbül, 'Bir kısmının da geçici faaliyet belgesinin süreleri doldu ancak hala açık. Santrallerin hangi yasal dayanakla çalıştığını Bakanlık açıklamalı.' dedi.  

  6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun geçici 8’inci maddesi kapsamında özelleştirilen termik santrallerine çevre uyum kriterlerinin yerine getirilmemesi için pek çok kez muafiyet tanındı. Son tanınan muafiyet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından veto edilmişti. CHP’li Bülbül, santrallerin yapması gereken yatırımların ve yerine getirilmesi gereken çevresel uyum kriterlerinin hala eksik olduğunu belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da kamuoyundan bilgi sakladığını söyledi.

“4 AYLARI KALDI”

Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi veren Bülbül, termik santrallerin yükümlülüklerini yerine getirmemesi için artık hiçbir gerekçe olmadığını ifade ederken, “Bu santraller şu an hangi izinlerle çalışıyor, hangi yatırımları yaptı? Yarattığınız gizeme bir son verin ve şeffaf bir şekilde bu santrallere ne olduğunu açıklayın.” diye konuştu. Bülbül, kapatılan ve sonrasında geçici faaliyet belgesi verilerek açılan santraller hakkında mevcut bilgi ve belgelerin şeffaflaştırılması gerektiğine vurgu yaparak, “31.12.2019 tarihinde sona ermesiyle Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı tamamen, Manisa Soma Termik Santrali kısmen kapatılmıştı. Bu santrallere Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından 1 yıllık süreye tabi olan geçici faaliyet belgesinin verildiği de 08.06.2020 tarihinde ifade edilmişti. Bu sürenin bitmesine 4 ay kala santraller hangi yatırımı yaptı? İzleme faaliyetleri nasıl sonuçlandı? Çevre iznine başvurdu mu? Yanıtlanması gereken o kadar çok soru var ki hangisini soracağımızı şaşırdık.” şeklinde konuştu.

“BU SANTRALLER HANGİ İZİNLE ÇALIŞIYOR?”

Bir diğer yandan Bülbül, geçtiğimiz ay geçici faaliyet izinleri sona eren santralleri hatırlatarak, “Orhaneli, Muğla Yatağan, Afşin B ve Çayırhan termik santralleri ise vetodan sonra geçici faaliyet belgesi aldı. Bu santrallerin geçici faaliyet izni ise 01.01.2021’de bitti. Geçici Faaliyet Belgesi, santrallerin faaliyette bulunabilmeleri için almaları gereken çevre izni ve lisansı öncesinde bir yıl süreliğine verilen belgedir. 1 yıl sonra çevre izni alınmalıdır. Süre bittiğine göre Bakanlık bu santralleri hangi yasal dayanakla çalıştırıyor? Hangi yatırımları yaptılar? Sürekli emisyon ölçüm cihazı kurulu mu?” dedi.
 

Bakmadan Geçme