Aydın'da 'kadın heykeli' tartışması
Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi'ne, soyut kadın heykeli tartışması damgasını vurdu. Cumhur İttifakı üyeleri, soyut heykel yerine tarihe iz bırakmış bir kadın heykeli yapılmasının daha doğru olacağını belirterek komisyon kararına karşı çıkarken, Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, 'Sanatla kadın ve erkeğin eşitliğini anlatmak istedik. Buna bile karşı çıkılıyor' diyerek karara ret oyu kullanan Cumhur İttifakı üyelerine tepki gösterdi.
Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı 2. Oturumu, Efeler ilçesindeki Şükran Güngör-Yıldız Kenter Kültür Merkezi'nde yapıldı. Toplantıyı Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu yönetti. İlk toplantıda komisyona havale edilen ve komisyonda görüşülen gündem maddeleri toplantıda karara bağlandı. Sakin geçen toplantıda Büyükşehir Belediyesi'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi düzenlemek istediği "Kadın" temalı soyut heykel yarışmasına destek sağlanması hususu görüşülürken tansiyon yükseldi. Cumhur İttifakı meclis üyelerinin, soyut heykel yarışması yapılmasına karşı çıkması üzerine mecliste sinirler gerildi.
KOMİSYONDAN ONAY ÇIKTI
Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından ‘Kadın Temalı Soyut Heykel Yarışması’ düzenlenmesi ve bu yarışmada dereceye girenlerin ödüllendirilmesi hususuyla ilgili hazırlanan raporda, “Toplumumuzun temel taşı olan, çağdaş ve modern kadınlarımıza yönelik “Kadın” temalı soyut heykel yarışması düzenlenmesi ve düzenlenecek bu yarışmada dereceye girmeye hak kazanan eserlere vergi, harç, stopaj ve benzeri kesintiler hariç net; birinci gelen esere 110 bin TL, ikinci gelen esere 70 bin TL ve üçüncü gelen esere 50 bin TL ödül verilmesi komisyonumuzca oy çokluğuyla uygun görülmüştür" ifadelerine yer verildi.
“SANATA KARŞI DEĞİLİZ AMA…”
Cumhur İttifakı meclis üyelerinin bulunduğu sıralardan komisyonun hazırladığı rapora tepki sesleri yükseldi. AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Arı, Büyükşehir Belediyesi'nin kadınlar için müşterek bir çalışması olmadığı gerekçesiyle konuyla ilgili kendilerinin grup olarak karara ret oyu kullanacaklarını söyledi. Arı, şunları kaydetti: "Hayatımızın temel taşı, hayatı bölüştüğümüz kadınlarımızla ilgili yapılacak bir sanatsal faaliyete tabii ki karşı olmamız söz konusu olamaz. Elbette ki kadınlarımıza verdiğimiz değeri göstermemiz bakımından böyle bir çalışmanın yapılmasına bir itirazımız yok ancak burada heykelin yapılabilmesi için, bize göre, kadınlarımızın muhatap olduğu, daha çok da mağduru olduğu kadın sorunları ile ilgili de belediyemizin bir takım çalışmalar yapmış olması, bununla ilgili de kadınlarımızın sorunlarına çözüm bulmuş, bir aşama kaydedilmiş olmasını biz arzu ederiz."
KAYNAKLARIMIZ DAHA DOĞRU KULLANILMALI
Belediye kaynaklarının kadınların öncelikli sorunları için harcanması gerektiğini dile getiren Arı, “Kadınlar için toplumda daha öncelikli sorunlar bulunuyor ve kaynakların bu sorunların çözümü için harcanması daha doğru olacaktır. Ayrıca bir heykel yapılacaksa, ki yerel ve ulusal ölçekte şu örneği de verebilirim; Adnan Menderes Üniversitemizin bünyesi içerisinde Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi diye bir merkezimiz var, eğer siz de uygun görürseniz bu merkezimizle de eşgüdümlü bir şekilde bu sorunların üzerinde çalışmalar yapılabilir. Kaynak aktaracaksak bu çalışmalara öncelik verebiliriz. Kadınlarımızın istihdamı, sosyal hayata katılabilmeleri gibi kadınlarımız için daha aktif olmak ve kaynaklarımızı bu yönde kullanmanın daha doğru olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
TARİHE İZ BIRAKMIŞ KADIN HEYKELİ OLMALI
Arı ayrıca, yapılacak heykelin soyut değil tarihte iz bırakmış bir kadına ait olması gerektiğinin altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı: “Yarışmanın teması soyut değil, toplumda değer gören ve tarihe iz bırakmış kadınlar olması gerekiyor. Ama bütün bunlara rağmen bir kadın heykeli yapılacaksa, bunu Türk Dil Kurumu’ndaki açıklamaya baktığımızda anlaşılması güç olarak tanımlanıyor soyut kelimesi, böyle bir heykel yerine sözgelimi Aydın’ımızın geçmişinde iz bırakmış, akademik tabanlı olabilir bu, siyasi alanda olabilir, demokrasi ve toplum alanında olabilir, sözgelimi övünebileceğimiz bir değerimiz, bir hanımefendinin merhum Gül Esin hanımefendinin olabilir bu 1933 yılında Türkiye’nin ilk kadın muhtarı olarak mesela ilimizde iftiharımız, böyle bir ismin hatırasını yaşatmak için soyut olmak yerine böyle bir ismin yaşatılabilmesi için canlandırabilmesi için de tercih yapılabilirdi. Biz bu gerekçelerle ret oyu verdik, bundan sonra da kadın konusunda yapacağınız çalışmalara biz grup olarak her zaman destek olacağız.”
12 YIL BOYUNCA KADINLARA HİZMET ETTİK
Arı’nın sözlerini tamamlamasının ardından eleştiriye cevap veren Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Bu sözleri bir kadın olarak işitmek beni çok üzdü. Gerçekten ne söyleyeceğimi bile bilmiyorum. Yani biz Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak, kadın ve aile komisyonu kuruldu artı daire başkanlığı kuruldu, 12 yıldır belediye başkanıyım, kadın bir belediye başkanıyım, 12 yıl boyunca kadınlara hizmet ettik. Hizmet etmeye de devam ediyoruz. Birçok kadın kooperatifi kurduk. Eşitler arasında kadınları tercih ettik işe alırken. Ama şu anda sayın meclis üyesi çarpıtarak kadınlara yeteri kadar ilgi gösterilmediğini söylüyor" dedi.
“NASIL BİR DÜŞÜNCE YAPISI SÖYLEYECEK HİÇBİR ŞEY BULAMIYORUM”
Türkiye'de kadın cinayetlerinin ve kadına şiddet oranlarının çok yüksek olduğunu kaydeden Başkan Çerçioğlu, "OECD ülkeleri içinde en çok kadına şiddet ve kadın cinayetleri bizim ülkemizde yaşanıyor. Maalesef, üzülerek ifade ediyorum ben bunu. Önümüzde bir 8 Mart var. İstedik ki Aydın gibi ismi aydın olan bir kentte bir farkındalık yaratalım. Sanatla kadın ve erkeğin eşitliğini anlatmak istedik. Buna bile karşı çıkılıyor. Kadın dendiği zaman nüfusun yarısı, bütün kadınları kapsayan soyut bir heykel yarışması açıyoruz. Sanata, sanatçıya hem değer veriyoruz hem de kadın ve erkeğin eşit olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Tamamen düşüncemiz bu yöndedir ama kalktınız, nasıl bir düşünce yapısı söyleyecek hiçbir şey bulamıyorum” şeklinde konuştu.
DİVAN BAŞKANLIĞI KADINLARDAN OLUŞUYOR
Başkan Çerçioğlu, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde divan başkanlığının kadınlardan oluştuğunu belirterek divan başkanlığı üyesi kadın meclis üyelerine söz verdi. Aydın Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Adnan Bosnalı ile Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel de Özgecan’ın katledilişinin yıl dönümünde kadınla ilgili bir konuya karşı çıkılmasına üzüldüklerini belirterek tepkilerini dile getirdi.
ÇERÇİOĞLU’NU AYAKTA ALKIŞLADILAR
Tartışmaların ardından Başkan Çerçioğlu tarafından yapılan oylamada Cumhur İttifakı üyelerinin ret oylarına karşı Millet İttifakı üyelerinin oylarıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi "Kadın" temalı soyut heykel yarışması düzenlenmesi oy çokluğuyla kabul edildi. Toplantının sona ermesinin ardından Başkan Çerçioğlu, Millet İttifakı üyelerinin ayakta alkışları eşliğinde salondan ayrıldı.