Türkiye'de sıkça deprem meydana gelmesi, vatandaşları depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini hatırlatırken, uzmanlar vatandaşların AFAD acil toplanma alanları hakkında bilgi edinmeleri yönünde uyarıyor. Peki AFAD acil toplanma alanları nasıl öğrenilir?
BURSA (İGFA) - Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Elazığ'da yaşanan depremin yıldönümü dolayısıyla deprem gerçeğini sosyal medya hesabından hatırlattı. Elazığ'da yaşanan depremin yaralarını geçen bir yılda sarıldığının altı çizilen paylaşımda, "Depremin hayatınızın bir gerçeği olduğunu unutmayın, size en yakın acil toplanma alanını önceden öğrenin" mesajıyla AFAD Acil Toplanma Alanları'nın nasıl öğrenileceği konusunda e-devlet'e yönlendirme yaptı.
Hatırlanacağı gibi, 24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55'te Elazığ'da meydana gelen ve başta Elazığ ve Malatya olmak üzere tüm Doğu Anadolu Bölgesini etkisi altına alan merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesine bağlı Çevrimtaş köyü olan deprem, yaklaşık 22 saniye kadar sürmüş ve Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6,5 olarak açıklamıştı.
TOPLANMA ALANI NASIL SORGULANIR?
https://www.turkiye.gov.tr/afet-ve-acil-durum-yonetimi-acil-toplanma-alani-sorgulama
AFAD ACİL TOPLANMA ALANLARI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?
AFAD, toplanma alanını, "afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlar" olarak tanımlıyor.
AFAD, toplanma alanlarının 7 kritere göre belirlendiğini ifade ederek, kriterleri sıraladı:
- Bölgedeki nüfus yoğunluğu
- Alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı
- Alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması,
- İkincil tehlikelerden uzaklığı
- Mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması
- Konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması
- Elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması